t
wexutobk
30 Νοεμβρίου - 1 Δεκεμβρίου: Γράμματα από το Ίβο Τζίμα

Σκηνοθεσία: Κλιντ Ίστγουντ

Σενάριο: Ίρις Γιαμασίτα,  Πολ Χάγκις
Παίζουν: Κεν Γουαταναμπε, Καζουναρι Νινομιγια, Τσουγιοσι Ιχαρα
Γλώσσα:Ιαπωνικά, Αγγλικά

Διάρκεια: 141΄

 

Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας

Υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Σκηνοθεσίας (Κλ. Ίστγουντ)

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας (National Board of Review)

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας (Los Angeles Film Critics)

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας (American Film Institute)

Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας

Υποψήφιο για Όσκαρ Σεναρίου

Υποψήφιο για Όσκαρ Σκηνοθεσίας (Κλιντ Ίστγουντ)

 

Πριν από εξήντα ένα χρόνια οι στρατοί της Αμερικής και της Ιαπωνίας συναντήθηκαν στο Ίβο Τζίμα. Δεκαετίες αργότερα, κάποια εκατοντάδες γράμματα ξεθάφτηκαν από το σκληρό χώμα αυτού του νησιού. Τα γράμματα αυτά έδωσαν εικόνα και φωνή στους άνδρες που πολέμησαν εκεί καθώς και στον εξαιρετικό στρατηγό που τους καθοδηγούσε τότε.

Οι Ιάπωνες στρατιώτες στάλθηκαν στο Ίβο Τζίμα πιστεύοντας ότι το πιο πιθανό ήταν να μην ξαναγύριζαν πίσω στην πατρίδα τους. Έχοντας για άμυνα τη θέληση και το ηφαιστειακό πέτρωμα του νησιού, ο στρατηγός Κουριμπαγιάσι και οι πρωτοφανείς τακτικές του μετέτρεψαν αυτό που υποτίθεται ότι θα ήταν μία γρήγορη και αιματηρή ήττα σε σαράντα μέρες ηρωικού αγώνα. Περίπου 7.000 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ίβο Τζίμα. Περισσότεροι από 20.000 Ιάπωνες χάθηκαν. Η μαύρη άμμος του νησιού βάφτηκε με το αίμα τους, αλλά οι θυσίες τους, οι αγώνες τους, το κουράγιο τους και η συμπαράσταση του ενός προς τον άλλον είναι ολοζώντανες στα γράμματα που έστειλαν στα σπίτια τους.

O Κλίντ Ίστγουντ, εξιστορεί για πρώτη φορά την ιστορία των Ιαπώνων στρατιωτών και του στρατηγού τους, που πριν 61 χρόνια αμύνθηκαν των Αμερικανικών δυνάμεων στο νησί του Ίβο Τζίμα.Δείτε το trailer της ταινίας από το YouTube: Γράμματα από το Ίβο Τζίμα


Λίγα Λόγια από το Σκηνοθέτη για την ταινία

Σε μια συνάντηση με τον Σπίλμπεργκ, που ήταν ο παραγωγός μας, και τον Πολ Χάγκις, τον σεναριογράφο, είπα πως ήθελα να πάω στο Ιβο Τζίμα, να δω το νησί: Θα ήταν εφικτό να κάνουμε γυρίσματα εκεί; Επισκεφθήκαμε τον δήμαρχο του Τόκιο -το Ιβο Τζίμα ανήκει στη δικαιοδοσία του- και μας έδωσε την άδεια να πάμε. Θέλαμε να καταλάβουμε πώς ήταν για τους πεζοναύτες να βαδίζουν στη βαθιά μαύρη άμμο με 50 κιλά στην πλάτη, να σκαρφαλώνουν ενώ τους πυροβολούσαν.
Παράλληλα, όμως, άρχισα να αναρωτιέμαι, πώς ήταν για τους αμυνόμενους. Σκαρφάλωσα μέσα σε σπηλιές, σε τούνελ μισό μέτρο ύψος και σκεφτόμουν - τι άνθρωποι ήταν εκείνοι; Άρχισα να διαβάζω υλικό του στρατηγού Κουριμπαγιάσι (του Ιάπωνα διοικητή στο Ιβο Τζίμα) και του Μπάρον Νίσι (διοικητή τεθωρακισμένων). Ήταν άνθρωποι που είχαν ζήσει στην Αμερική και είχαν φίλους εκεί, αλλά τώρα έπρεπε να πολεμήσουν. Ξαφνικά ξεπήδησε μια πολύ πλούσια ιστορία, ιδωμένη από άλλη σκοπιά, αλλά που θα μας έδινε την αίσθηση της κοινής μοίρας των ανθρώπων που στέλνονται να πολεμήσουν.
Για μας, ήταν ο τελευταίος δίκαιος πόλεμος. Η νίκη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στηρίχθηκε σε μια τεράστια ενωτική δύναμη. Η επίθεση των Ιαπώνων στο Περλ Χάρμπορ άλλαξε τη νοοτροπία της Αμερικής. Υπήρχε μεγάλη διαίρεση στη χώρα: «Δεν μας αφορά ο πόλεμος αυτός, είναι υπόθεση των Ευρωπαίων», έλεγαν κάποιοι, ενώ οι άλλοι είπαν, «Ναι, πρέπει να πάμε να βοηθήσουμε». Έτσι και έγινε, κατόπιν όμως πήγαμε στην Κορέα, που ήταν μια αστυνομικού τύπου επέμβαση, και στο Βιετνάμ και σε όλα τα άλλα. Πιστεύω ότι ο Β΄ Παγκόσμιος ήταν ο τελευταίος πόλεμος στον οποίο πραγματικά θέλαμε να νικήσουμε.


Επόμενη προβολή 14 - 15 Δεκεμβρίου: Ο Νεκρός

 
s

Motigo Webstats - Free web site statistics Personal homepage website counter