s
weiutobk
Ρόμαν Πολάνσκι (Roman Polanski 18/8/1933)

Ο εβραϊκής καταγωγής Ρόμαν Πολάνσκι γεννήθηκε στο Παρίσι το 1933. Η οικοπγένεια του εγκαταστάθηκε στην Πολωνία δύο χρόνια πριν ξεκινήσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, στη διάρκεια του οποίου οι δύο γονείς του οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, από τα οποία επέζησε μόνο ο πατέρας του. Ο Ρόμαν κατάφερε να δραπετεύσει από το γκέτο και επέζησε περιπλανώμενος στην επαρχία, φιλοξενούμενος από διάφορες Καθολικές οικογένειες. Τότε ήρθε και σε πρώτη επαφή με τις κινηματογραφικές αίθουσες.  Το 1945 με το τέλος του πολέμου επανασυνδέθηκε με τον πατέρα του, ο οποίος τον έστειλε σε τεχνική σχολή, ο νεαρός Πολάνσκι όμως είχε ήδη κάνει την επιλογή του.
Σπουδάζει κινηματογράφο στο Lodz Film School. Από τις πρώτες του μικρού μήκους ταινίες βλέπουμε την προτίμηση του στο μαύρο χιούμορ και τις παράξενες ανθρώπινες σχέσεις. Αναγνωρισμένος πλέον σκηνοθέτης στη χώρα του αποφασίζει να μετακομίσει στο Παρίσι. Γνωρίζεται με το σεναριογράφο και σταθερό συνεργάτη του Gιrard Brach, και γυρίζουν στην Αγγλία δύο ταινίες «Repulsion» (1965) και  «Cul-de-sac» (1966) οι οποίες κερδίζουν στο Φεστιβάλ Βερολίνου την αργυρή και χρυσή άρκτο αντίστοιχα.
Το 1968 μετακομίζει στο Χόλυγουντ όπου σκηνοθετεί το ψυχολογικό θρίλερ «Το μωρό της Ρόζμαρυ» Επιστρέφει στην Ευρώπη μετά την ψυχρή δολοφονία της γυναίκας του από την συμμορία Manson. Το 1974 επιστρέφει στην Αμερική για τα γυρίσματα της ταινίας Chinatown. Καταδικάζεται για τον βιασμό μια δεκατριάχρονης και φεύγει από την Αμερική για να αποφύγει την φυλάκιση. Είναι ακόμη φυγόδικος. Συνεχίζει να σκηνοθετεί περιστασιακά για τον κινηματογράφο και το θέατρο ενώ παράλληλα πάντα του αρέσει να παίζει σε ταινίες άλλων σκηνοθετών.



Φιλμογραφία 
2007     To Each His Cinema (αποσπ. "Cinema Erotique")
2005     Όλιβερ Τουίστ
2002     Ο πιανίστας
1999     Η ένατη πύλη
1994     Ο Θάνατος και η κόρη
1992     Τα μαυρα φεγγάρια του έρωτα
1988     Frantic
1986     Οι Πειρατές
1979     Tess
1976     Ο ένοικος
1974     Chinatown
1972     What?   
1971     Μάκβεθ
1968     Το μωρό της Ρόζμαρυ
1967     Ο χορός των βρικολάκων
1966     Νύχτα δολοφόνων
1965     Αποστροφή
1964     The Beautiful Swindlers (απόσπ. "La Riviere de Diamants")
1963     Ssaki (μ.μ.)
1962     Μαχαίρι στο νερό
1961     Le Gros et le maigre (μ.μ.)
1959     Gdy spadaja anioly (μ.μ.)
1959     Lampa (μ.μ.)  
1958     Dwaj ludzie z szafa (μ.μ.)
1957     Morderstwo (μ.μ.)
1957     Rozbijemy zabawe... (μ.μ.)
1957     Usmiech zebiczny (μ.μ.)
1955     Rower (μ.μ.)






Motigo Webstats - Free web site statistics Personal homepage website counter