s
wtdftobk

Αλεχάντρο Γκονζάλεζ Ιναρίτου (Alejandro González Iñárritu 15/8/1963)

Ο σκηνοθέτης Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου γεννήθηκε στο Μεξικό Σίτι το 1963. Άρχισε να δουλεύει το 1984 ως dj σε μεγάλο ραδιοφωνικό σταθμό του Μεξικό. Το ίδιο διάστημα σπούδασε κινηματογράφο και θέατρο, έγραψε μουσική για έξι ταινίες και ασχολήθηκε με τηλεοπτικές παραγωγές και διαφημιστικά σποτς  που τον έκαναν γνωστό.
H πρώτη ταινία του "Xαμένες Αγάπες" ("Amores Perros") έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών 2000. Εκεί βραβεύτηκε με το Μεγάλο Βραβείο στην Εβδομάδα των Κριτικών, ενώ λίγο αργότερα απέσπασε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας. Κέρδισε πολλά βραβεία σε διάφορα φεστιβάλ και σάρωσε τα εγχώρια Βραβεία Κινηματογράφου στο Μεξικό. Το 2001 έκανε την παραγωγή και σκηνοθέτησε το "Power Keg" ("Η Πυριτιδαποθήκη"), ένα φιλμ μικρού μήκους για την BMW. Από το 2003 ζει και σκηνοθετεί στο Χόλυγουντ ταινίες ("21 γραμμάρια ", "Babel ") που έχουν κάνει αίσθηση στο κοινό, στα φεστιβάλ που έχουν συμμετάσχει και τους κριτικούς.


Φιλμογραφία

2007     To Each His Cinema (απόσπασμα "Άννα")

2006     Βαβέλ  

2003     21 γραμμάρια

2002     11'09''01 (απόσπασμα "Μεξικό")

2001     Powder Keg (μ.μ)

2000     Amores perros

1996     El Timbre (μ.μ.)


Βαβέλ

Motigo Webstats - Free web site statistics Personal homepage website counter