s
wtdftobk

Μπαχμάν Γκομπαντί (Bahman Ghobadi 1/2/1968)

Γεννήθηκε το 1968 στο Μπάνε μια πόλη του Ιρανικού Κουρδιστάν. Στα δώδεκα του, εξαιτίας εμφυλίων ιαπλοκών, όλη του η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Sanandaj (το κέντρο του Κουρδικού Ιράν). Ενώ σπούδαζε κινηματογράφο, δούλευε σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό και συμμετείχε σε μια ομάδα ερασιτεχνών κινηματογραφιστών που τον βοήθησαν να γυρίσει τις πρώτες μικρού μήκους ταινίες του. Το 1992 μετακόμισε στην Τεχεράνη για να τις    μεταπτυχιακές του σπουδές στον κινηματογράφο, αλλά τα παράτησε πριν αποφοιτήσει καθώς όπως υποστηρίζει, ότι έμαθε ήταν από τις ταινίες του μικρού μήκους που ο ίδιος σκηνοθέτησε. Οι πρώτες του αυτές ταινίες (ντοκιμαντέρ οι περισσότερες) γυρίστηκαν με μηχανή 8mm και έλαβαν πολλά εθνικά και διεθνή βραβεία. Μάλιστα η ταινία του "Life in fog" χαρακτηρίστηκε σαν το καλύτερο ντοκιμαντέρ του Ιρανικού κινηματογράφου. Το 1999 δούλεψε ως πρώτος βοηθός του Κιαροστάμι στην ταινία "Ο άνεμος θα μας πάρει". Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία "Μεθυσμένα άλογα" θεωρείται η πρώτη κουρδική ταινία στην ιστορία του Ιρανικού κινηματογράφου και ο ίδιος ο Μπαχμάν Γκομπαντί ο πρώτος Κούρδος σκηνοθέτης.

Φιλμογραφία

2006     Half moon
2004     και οι χελώνες μπορούν να πετάξουν
2003     Daf (μ.μ.)

2002     Songs of My Motherland

2000     Μεθυσμένα άλογα

1998     Life in the Fog (μ.μ.)

1998     Melodies Of A Girl From The Steppes (μ.μ.)

1996     Dang (μ.μ.)
1996     Part Of The Notebook (μ.μ.)
1996     God's Fish (μ.μ.)

1996     Like Mother (μ.μ.)
1996     The Reception (μ.μ.)

1995     That Man Has Arrived (μ.μ.)
1995     Again Rain With The Song (μ.μ.)

Motigo Webstats - Free web site statistics Personal homepage website counter