Μια ξεχωριστή βραδιά

Στα πλαίσιa των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των δέκα χρόνων λειτουργίας της Κιν/κής Λέσχης Γυθείου, σκεφτήκαμε να προβάλουμε την ταινία  της Κατερίνας Ευαγγελάκου «Θα το μετανιώσεις» και παράλληλα να καλέσουμε τη  σκηνοθέτρια  να παραβρεθεί στη βραδιά για να συνομιλήσει με το κοινό. Η Κα Ευαγγελάκου αποδέχτηκε ευγενικά την πρόσκλησή μας  και έτσι στις 26-5-2007 Σαββάτο βράδυ, βρεθήκαμε όλοι στο στέκι μας, στο παλιό Δημοτικό Σχολείο του Χωσιαρίου.

Ο γλυκός καιρός, η επιλογή της πολυβραβευμένης ταινίας και η παρουσία της σκηνοθέτριας, βοήθησαν ώστε πολλοί φίλοι μας να έχουν από νωρίς μαζευτεί στη Λέσχη. Στην αρχή της βραδιάς, η Κατερίνα ευχαρίστησε ευγενικά και ανεπιτήδευτα όλους τους παρευρισκομένους, και αποχώρησε κλείνοντάς μας ραντεβού για μετά το τέλος της προβολής.

Είχαμε τη τύχη να δούμε μια ταινία που είχε κάτι από τη φρεσκάδα των παιδικών μας χρόνων, με χαρακτήρες που θα μπορούσαν να ήταν η αποτύπωση των δικών μας. Παρακολουθήσαμε ένα καλοδουλεμένο και στρωτό σενάριο, με λόγο απλό και αφτιασίδωτο. Επί μιάμιση ώρα «βιώσαμε» μια μυθοπλασία όπου δεν έπεσε ούτε ένας πυροβολισμός, δεν ανατινάχτηκε ούτε ένα αυτοκίνητο, δεν σκοτώθηκε κανείς και εντέλει, το «καλό» δε νίκησε αλλά ούτε και το «κακό» κυριάρχησε. Ένα έργο που μας άφησε έντονα την εντύπωση ότι γυρίστηκε χωρίς το άγχος να χωρέσει τα πάντα όσα, ενδεχομένως η σκηνοθέτρια συγχρόνως και σεναριογράφος, είχε μέσα στο μυαλό της.

Μετά τους τίτλους του τέλους, η Κατερίνα βγήκε από το καμαράκι προβολής, από όπου παρακολουθούσε τις τελευταίες σκηνές της ταινίας της/μας, μπήκε στην αίθουσα, άρπαξε μια καρέκλα και κάθισε για «ανάκριση» μπροστά στο κοινό. Μια ανάκριση, που μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, εξελίχθηκε σε μια ζεστή επικοινωνία. Μια επικοινωνία τόσο αβίαστη και ειλικρινή που, ας μου επιτραπεί η σκέψη, θα τη ζήλευε και ο ψυχαναλυτής του Woody Allen.

Κάποτε η κουβέντα έφτασε στο τέλος της, αλλά ο κόσμος δεν έδειχνε καμιά διάθεση να «ξεκολλήσει». Όλη η παρέα, άλλος  με ένα ποτηράκι κρασί και άλλος με ένα τσιπουράκι, μεταφερθήκαμε στα σκαλάκια της εισόδου όπου μείναμε να κουβεντιάζουμε μέχρι τις τρεις το πρωί. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, αν η υγρασία δεν μας είχε περονιάσει, ίσως να ήμασταν ακόμη εκεί.

Ευτυχώς, εφέτος, η Κατερίνα παρουσίασε τη καινούρια της ταινία, τις «Ώρες κοινής ησυχίας», και έτσι βρήκαμε μια καλή δικαιολογία για να  ανανεώσουμε το ραντεβού μας. Κατά τον αποχαιρετισμό δώσαμε αμοιβαία υπόσχεση ότι του χρόνου θα ξαναβρεθούμε, και σε τούτο το σημείο να θυμίσω ότι η Λέσχη κρατάει τις υποσχέσεις της.

 

Α.Σ.

Σχολιάστε